Захариева: Што е проблемот да се каже дека вашиот јазик се заснова на бугарски јазик

„Нашата цел е да ја признаеме заедничката историја, да ги чествуваме заедно оние херои кои се самоопределуваа како Бугари, но се бореле за идеалите на Македонија, која што, што е проблемот да се каже, да, јазичната норма, која е официјална во нивниот Устав, започна во 1945 година и се заснова на бугарскиот јазик. Кој е проблемот да го кажат тоа?“


Ние не го оспоруваме нивниот идентитет, ние први кои ја признавме, тогаш Република Македонија. Не постои правна норма за признавање на нација и јазик“, ја пренесува БГНЕС изјавата на бугарската вицепремиерка и министерка за надворешни работи, Екатерина Захариева .

извор: lider.com.mk


29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum