Виенскиот институт: зголемување на невработеноста и 5% пад на БДП во Македонија

Пад на македонскиот БДП за 5% оваа година, предвидува виенскиот институт за меѓународни економски студии во најновата прогноза објавена во четвртокот.


До сега најголеми песимисти беа од ММФ, кои прогнозираа пад на македонскиот БДП од 4%, но со најновите прогнози, Виенскиот институт ги надминаа и песимистичките прогнози на ММФ.


Според Виенскиот институт, годинава не очекува и дефлација, од 1%, како и зголемување на стапката на невработеност на 21%, која во 2019 изнесуваше за 17.3%. Албанија и БиХ ќе забележат пад на БДП од 5%, исто како и Македонија, а најмногу годинава ќе биде погодена Црна Гора, за која се предвидува пад на БДП за 8%.


извор: mbh.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum