(Видео) Чoмcки: Иcти cтe како Tpaмп – CAД е тepopиcтичкa држава, не можeтe да се пoмиpитe co тoa

Исто како и многумина приврзаници на Трамп, и американските либерални интелектуалци постојат во светот на фантазијата во кој водечки покровител на „меѓународниот тероризам“ – американската влада – се смета како фундаментално бенигна сила, изјави Ноам Чомски за РТ.


„Како што не можете да ги натерате републиканските толпи да признаат дека изборите беа изгубени, не можете да ги натерате либералните американски интелектуалци да признаат дека Соединетите држави се водечка терористичка држава“, вели Чомски за Раша Тудеј

Фактите велат дека речиси целата своја историја како суверена држава, САД водеа војна на агресија против некого, вели Чомски. Таканаречената „Војна против тероризмот“, која Роналд Реган ги стави во фокусот на неговата надворешна политика, значеше Вашингтон да се занимава со „отпор кон американскиот тероризам во Централна Америка и во Јужна Африка“.


Нелсон Мандела САД го сметаа за терорист до 2008 година, долго време по распадот на режимот на апартхејдот. За тајната војна на САД против Никарагва, Меѓународниот суд на правдата пресуди за кршење на меѓународното право.


„Она што го правеше администрацијата на Реган беше врв на тероризмот според нашите сопствени дефиниции“, рече Чомски. „Но, Њујорк Тајмс објави едиторијал во кој се вели дека можеме да ја отфрлиме пресудата на судот затоа што станува збор за непријателски суд. Зошто е непријателски суд? Затоа што ги осуди САД “.


Друга жртва на САД е Куба, која претрпе децениска блокада и одржлива кампања на САД за поткопување на нејзината влада и предизвикување востание. Во САД, тие дејства се сметаат како ЦИА да изведе глупави заговори за одземање на брадата на Фидел Кастро. „Не се случуваше тоа, тоа беше сериозна терористичка војна која речиси доведе до уништување на светот“ со кубанската ракетна криза, истакна Чомски.


Неуспехот на либералните интелектуалци да ги согледаат американските политики за тоа какви се, не е нешто закопано во историските книги или ограничено на она што се случува во странски земји. На бунтот на 6 јануари во Капитол, на пример, не беше некоја „луда толпа“ приврзаници на Трамп која доаѓаа „од никаде“ и беа поразени за да ја докажат славата на американската демократија.


„Има навистина сериозни болести – двопартиски, патем, иако републиканците излегоа од спектарот – но за нив не се разговара“, рече тој.


И овој неуспех им нанесува вистинска штета на милиони Американци. Идеите на Берни Сандерс, политичар кој лесно може да се смета за десен центар во земја како Германија, беа опишани како премногу радикални за САД за време на претседателската кампања.

„Она за што тој повикува – универзално здравство, бесплатно високо образование – самото се зема здраво за готово од конзервативните партии во Европа“, рече Чомски. „Ова е таква навреда против американскиот народ да се каже, вие сте толку заостанати и реакционерни што не можете да го имате она што го има Мексико, што го има Франција, што го има Бразил“.извор: infomax.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum