(ВИДЕО) БОМБИ: Бајден му ветил на Порошенко милијарда долари да го смени државниот обвинител

Во првиот разговор за кој се тврди дека бил на 3 декемрви 2015 година, државниот секретар на САД го моли Порошенко да го разреши главниот обвинител, кој го истражува случајот на нафтената и компанијата за гас „Бурисма“ во која работел синот на Бајден.


-Би сакал да ве повикам да размислите околу решавањето на проблемот со смената на главниот обвинител Шокин, зашто, според мене, тој ја блокира реформата за прочистување на главното обвинителство, вели маж со глас што звучи како Кери.


Вториот запис е датиран на 22 март 2016 година. Во него бившиот украински лидер веќе разговара со Џо Бајден. За време на разговорот тогашниот потпретседател му предлага на Порошенко поткуп.


-Во случај да имате нова влада и нов генерален обвинител, ќе бидам подготвен да потпишам помош во вредност од една милијарда долари, вели маж со глас на Бајден.


Соговорникот за кого се тврди дека е Порошенко, зборовите на американскиот политичар ги одредува како „исклучително силна мотивација“.


-Еден од можните кандидати за таа должност е лидерот на мојата фракција (Јуриј) Луценко…Ако сметате дека политички мотивирана личност не е соодветна, од ваша гледна точка, ќе го повлечам мојот предлог, вели тој.


29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum