(ВИДЕО) Арачиновец до полицаец: Да се разбирам, ама не сакам да зборувам македонски

Интересна ситуација објавил на Фејсбук граѓанин од Арачиново (ја пренесуваат повеќе други граѓани) кој додека разговара со полицаец на плоштадот Македонија во Скопје му вели дека го разбира се што му кажува но дека не сака да зборува на македонски јазик.


Арачиновецот за кој не е јасно зошто разговара со органите на редот, си го користи правото согласно Законот за јазиците според кој граѓаните имаат право да бираат еден од двата служби јазици кога комуницираат со државните органи.


Од овој пример се наметнува дилемата за друг вид ситуации: Дали дури и човек фатен како прави кривично дело мора да комуницира со полицајците ако не го знаат албанскиот јазик или може слободно да си замине?извор: lider.com.mk


29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum