Вака изгледа африкански лилјак-чекан

Вака изгледа африкански лилјак-чекан. Овие суштества со екстремно големи усни можат да се пронајдат на територија на екваторијална Африка на височини до максимум 1.800 метри. Овие лилјаци можат да достигнат тежина од 330 грама и должина од околу 30 сантиметри. Иако генерално тие се хранат со овошје, се препорачува луѓето да не му се приближуваат бидејќи е еден од трите видови на африкански лилјаци кои се носители на Ебола вирусот.


29060043_2016680208590936_36926234558838

© 2020 Аналитикум / Analitikum