Тагата е предизвикана од интелигенцијата, колку повеќе ги разбираш работите - толку повеќе посакуваш

Легендарниот и контроверзен писател и боемска уметник - Чарлс Буковски остави зад себе феноменални дела и безвремена мудрост што ќе се раскажува на генерации и генерации.

Чарлс Буковски ќе биде запаметен по неговиот експлицитен, суров, понекогаш дури и вулгарен литературен израз и неговите приказни за симпатични губитници од маргините на американското општество.


Еве неколку од најпознатите цитати за луѓе, живот, интелигенција, љубов, омраза - човек кој обожавал кафе и напишал непроценлива мудрост за иронијата на човековото постоење, еден и неповторлив - Чарлс Буковски.


„Колку посилен станува човекот, толку повеќе е осамен, тоа е чиста математика“

„Постојат полоши работи од осаменост“


„Интелектуалец кажува едноставна работа на комплициран начин, уметник кажува  комплицирано нешто на едноставен начин“


„Ако сакате да направите нешто - одете до крај. Инаку, не ни започнувајте“

„Човекот се раѓа како генијалец, а умира како идиот“


„Кога љубовта станува заповед, омразата може да стане задоволство“


„Ничие страдање не е поголемо од она кое природата го одредила“


„Она што е зло и што не учеа дека е зло може да бидат сосема различни работи. Општеството нè учи дека одредени работи се лоши за да не држат во потчинување “.


„Ако не ризикувате, никогаш нема да успеете“


„Просечната девојка повеќе би сакала да има убавина отколку духовитост, бидејќи таа знае дека просечниот маж гледа подобро, отколку што мисли “


„Некои луѓе никогаш не полудуваат. Изгледа водат ужасни животи “


„Не ги мразам луѓето, само се чувствувам подобро кога не се околу мене “


„Слободната душа е реткост, но ќе ја препознаете - најмногу затоа што се чувствувате добро, многу добро, кога сте блиску до неа или со неа ”(„Приказни за обичното лудило “)


„Ако се случи нешто лошо, пиете за да заборавите. Ако се случи нешто добро, пиете за да славите. Ако ништо не се случи, пиете за да се случи нешто “(„ Жените“)


„Кога пиеш, тоа е како да се убиеш себеси, а потоа повторно да се оживееш. Јас така проживеав 10-15 илјади животи“


„Постои осаменост во светот, толку голема што може да се види во бавните движења на часовникот “(„ Љубовта е куче од пеколот “)


„Не верувам дека е можно да се направи светот подобро место за живеење. Верувам дека можеме да престанеме да го правиме полошо место “.


„Ако успеете да излажете некого, не значи дека некој е будала. Тоа само значи дека тој ви верува повеќе отколку што заслужувате “.


„Тагата е предизвикана од интелигенцијата. Колку повеќе разбрате некои работи, толку повеќе сакате никогаш да не сте ги разбрале “.


zenskimagazin.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838