СЗО се спротивстави на масовното носење маски за лице

Членови на Светската здравствена организација рекоа дека сè уште им препорачуваат на луѓето да не носат маски за лице, освен ако не се заразени со коронавирус или ако се грижат за болно лице, пренесува Си-Ен-Ен.


"Нема конкретни докази кои сугерираат дека носењето маски масовно е потенцијално корисно. Но, неправилното користење на маската може да направи повеќе штета отколку добро во борбата против ширењето на коронавирусот", рече директорот на СЗО, д-р Мајк Рајан, на прес-конференција. одржана во Genенева.


"Исто така, постои глобален проблем на недостаток на маски и други медицински материјали. Во моментов, здравствените работници се најмногу изложени на овој вирус и ризикуваат секоја секунда и секој ден. Мислата за немање маски е страшна", рече д-р Рајан.


"Значи, препорачуваме употреба на маски на оние кои се болни, затоа што носењето маска спречува ширење на болеста на другите. Во исто време, препорачуваме маски да носат пациенти кои остануваат дома и лица кои се грижат за нив", рече д-р Керхов.


29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum