Светска банка: Над 130 000 граѓани во земјава ќе осиромашат до крајот на годината

Истражувањето на светската банка покажува дека во периодот што следува драстично ќе се намали средната класа во земјата а сиромаштијата ќе се продлабочува во зависност од тоа како ќе се развива ситуацијата со здравствената криза.


Повеќе од 130 илјади граѓани од Македонија до крајот на годината ќе бидат во опасност од живеење во сиромаштија.


За околу 10 проценти се предвидува намалување на приходите и тоа кај граѓаните со најниски месечни примања а до 15 проценти намалување кај остатокот од населението.

извор: expres.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum