СВЕТОТ СЕ СООЧУВА СО ГОЛЕМ ЕКОНОМСКИ КРАХ ПОСЛЕДИЦИТЕ МОЖАТ ДА БИДАТ НЕСОГЛЕДЛИВИ

Покрај тоа што предизвика невидена здравствена криза, вирусот корона ја „преплави“ светската економија преку ноќ, затвори илјадници компании и остави милиони луѓе без работа и приход. Најразвиените светски економии бележат невидени економски загуби, што е придружено со брз раст на невработеноста ... Ова неизбежно ќе предизвика зголемување на сиромаштијата и социјалните тензии, создавајќи политички тензии во општеството. Економистите се едногласни во ставот дека пандемијата ќе предизвика најголеми економски последици од Големата депресија од 1930-тите, која започна со падот на 1929 година.


- Оваа пандемија секако претставува шок што ги погоди и индивидуалните економии и светската економија. Можеме да кажеме со сигурност дека економската рецесија на глобално ниво е неизбежна, како и дека таа ќе биде атипична, ако се земе предвид дека неговиот предизвик е единствен во модерната историја - појава на инфекција. Значи, неекономски и не финансиски фактор.

Во исто време, најпрво здравјето, а потоа и економскиот удар најтешко ги погоди западните земји, чии општества навикнале на благосостојба.

Американското раководство ја обвинува Кина практично за биолошко војување и бара да плати обештетување за штетата што им е нанесена. Пресметката со Кина се чини дека се загрева на сите полиња.


29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum