Што ќе се случи ако обратно ги внесете бројките од пинот на банкомат


Дури 95% од луѓето не ги знаат овие информации, а можат, буквално да ви го спасат животот.


Имено, ако некогаш крадец или некој друг ве присили да подигнете пари од банкомат, внесете го вашиот пин обратно. Значи, ако вашиот пин е 1254, вие внесете 4521.


Банкоматот ќе ви ги извади парите, но тоа автоматски ќе го препознае како повик за помош и ќе ја алармира полицијата,без знаење на крадецот. Оваа опција постои на сите банкомати, но многу луѓе не го знаат тоа.


Инаку во едно неодамнешно спроведено истражување утврдено е дека личностите кои дошле во контакт со хартијата која се користи на банкоматите повеќе од два часа и без ракавици на себе, докажано е дека во урината имале зголемен Бисфенол А.


А, кај личностите кои имале на себе ракавици не е забележано зголемување на тој хемиски спој. Бисфенолот научниците уште одмна го поврзаа со хормоналното пореметување, проблеми со зачнувањето и развојот на мозокот кај малите деца.


Овој хемиски спој се користи за правењето на хартијата која се користи во банкоматите, како и во супер маркетите кога пазарите, и слично, што значи повеќето луѓе често доаѓаат во контакт со неа.

Се уште не е со сигурност утвредено кои се ризиците од Бисфенол А во урината критични, а резултатите од истражувањето посебно би можеле да имаат важност за луѓето кои секојдневно ги користат овие хартии како на пример оние на работните места, како благајниците.


Би било добро да бидете внимателни со овие хартии, а ова откритие споделете го со вашите пријатели.

извор: skopje24.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum