Србите, Руанда, Мароко ќе може да патуваат во ЕУ – Македонците ќе почекаат

На листата на ЕУ за укинување на pecтрикциите за патување се најде и Србија. Во Брисел нагласуваат дека листата на земји на кои ќе им биде дозволен влез во Шенген зоната ќе биде ажурирана на секои две недели, според најновите епидемиолишки податоци.


СЗО бележи значаен пораст на бројот на зapaзени во “најмалку 11 земји” во Европа, меѓу кои е и Македонија.


И покрај препораката на Европската комисија да им се даде зелено светло на сите земји од Западниот Балкан за влез во ЕУ од 1 јули, земјите членки се согласија да дозволат постепено укинување на рестрикциите само за граѓаните на Србија и Црна Гора.

Зелено светло добија и Алжир, Австралија, Канада, Грузија, Јапонија, Мароко, Нов Зеланд, Руанда, Северна Кореа, Тајланд, Тунис и Уругвај.

извор: markukule.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum