Сонер Чагаптај: Ова се десетте најпознати историски личности кои потекнуваат од Македонија


Сонер Чагаптај е турско-американски политиколог кој живее во САД. Тој е директор на турската програма за истражување во Вашингтонскиот институт за политика на блискиот исток. Тој е историча вокација и е експерт за односите помеѓу Турција – Соединетите држави, турската политика и турскиот национализам.


Чагаптај пишуваше многу за односите Турција – Соединетите Држави; Турска внатрешна политика, Турски национализам, Подемот на Турција како економска моќ и политиката на Анкара за Блискиот исток, објавување во научни списанија и големи меѓународни печатени медиуми. Тука спаѓаат „Волстрит журнал“, „Њујор тајмс“, „Вашингтон тајмс“, „Интернешнл хералд трибјун“ и „Хабертурк“. Тој е редовен колумнист за Хуриет Дејли Њуз , најстариот и највлијателен турски весник на англиски јазик и соработник на Си-Ен-Ен. Тој редовно се појавува на Фокс Newsуз, Си-ен-ен, НПР, Ал-Џезеира, Би-Би-Си и Си-Ен-Ен-Турк. Неговата последна книга.


Погледнете што пишува тој кој се најпознатите македонски историски личности.


извор: republika.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum