СКАНДАЛ: Васко Ковачевски додека бил директор на РЕК сторил злоупотреба на службената положба

Денес во посета на Битола од министерот на МВР, Наќе Чулев со изјава за медиумите соопшти како поранешниот директор на РЕК Битола Васко Ковачевски заедно со потесното раководство сториле злоупотреба на службената положба.


Имено, поранешниот директор Васко Ковачевски на РЕК Битола со потесното раководство барале поткуп од 250.000 евра, доколку фирмата не го даде поткупот фирмата, е им се случело опструкции за фирмата да не може да ги спроведува активностите кои ги добила за со цел поранешниот директор Васко Ковачевски да има причина за раскинување на договорот со таа фирма.


Денес бев во работна посета на Битола. Во рамки на изјавата за медиумите ја информирав јавноста за постапувањето на Одделот за организиран криминал по пријава која се однесува на претходниот директор на РЕК Битола, а сегашен директор на ЕСМ, а истовремено и висок функционер на СДСМ.


➡️Согласно пријавата доставена до Министерството за внатрешни работи, претходниот директор и потесното раководството на РЕК Битола сториле кривични дела злоупотреба на службената положба и изнуда од правно лице кое на законски начин врз основа на законска постапка за јавна набавка склучило договор за извршување услуги со РЕК Битола.


➡️За конкретниот случај од страна на Одделот за организиран криминал доставено е известување до Основото јавно обвинителство кое треба да даде насоки за целосно расчитување на овој случај. Го повикувам ОЈО да постапи по известувањата доставени од наша страна, а во насока на целосно расчитување и документирање на случајот.“ - стои во објавата на Наќе Чулев на својот Фејсбук профил.


Погледнете ја целата изјава на министерот Наќе Чулев:


29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum