Сатоши Накамото, таткото на БИТКОИНОТ: Ниту го знаат, ниту има трага од него


Сатоши Накамото е името што го користи креаторот / ите на протоколот што се користи во крипто-валутата Bitcoin.


Иако името Сатоши Накамото е скоро синоним за Биткоин, физичкото лице што го претставува името никогаш не е пронајдено, што наведува многу луѓе да веруваат дека тоа е псевдоним за личност со различен идентитет или група на луѓе.


За повеќето луѓе,Накамото е најганигматичен лик во криптовалутата. Она што е познато е дека Сатоши Накамото објави труд во 2008 година, кога започна со развој на крипто-валута.

Историја на Сатоши Накамото


Личноста Сатоши Накамото беше вклучена во раните денови на биткоинот, работејќи на првата верзија на софтверот во 2009 година. Комуникацијата од и од Накамото беше спроведена по електронски пат, а недостатокот на лични детали за позадината значеше дека е невозможно да се открие вистински идентитет зад името.


Вклучувањето на Накамото со биткоинот заврши во 2010 година. Последната кореспонденција што некој ја имаше со Накамото беше во е-пошта до друг развивач на биткоин, велејќи дека тие „преминале на други работи“. Неможноста да се стави лице на името доведе до значителни шпекулации во врска со идентитетот на Накамото, особено со зголемувањето на бројот, популарноста и озлогласеноста на крипто-валутите.


Додека идентитетот на Накамото не е припишан на докажана личност или лица, се проценува дека вредноста на биткоините под контрола на Накамото - за која се смета дека е околу 1 милион - може да надмине 5 милијарди долари во вредност. Со оглед на тоа што максималниот можен број генерирани биткоини е 21 милион, уделот на Накамото од 5% од вкупните поседи на биткоин има значителна пазарна моќ. Неколку луѓе се поставени како „вистинскиот“ Сатоши Накамото, иако за никој не е дефинитивно докажано дека е Накамото.


Доријан Накамото


Доријан Накамото е академик и инженер во Калифорнија, кој беше именуван како креатор на Биткоин од страна на Лиа Мекграт Гудман во написот во Њузусвик во март 2014 година. Во написот на МекГрат се вели: Американец чие име навистина е Сатоши Накамото “, но последователната истрага го исклучи Накамото од трката.


Хал Фини


Биткоинот е производ на циперпунк движењето, а еден од столбовите на тоа движење беше Хал Фини. Фини почина во 2014 година. Фини беше активен во заедницата на Биткоин пред и по нејзиното лансирање, а Фини е првата личност која доби Биткоин во трансакција. Тој исто така живееше случајно на неколку блока од Дориан Накамото, за кој се претпоставува , можеби била инспирација за псевдоним измислени од Фини.извор: hashtag.mk


29060043_2016680208590936_36926234558838