Падот на економијата ќе биде 4% како што предвидува Светска банка, смета Бектеши

Министерот за економија Крешник Бектеши е уверен дека годината ќе ја завршиме со пад на економијата од четири проценти како што предвидува Светска банка и оти од следната година ќе има зголемување на БДП.

Коментирајќи ги прогнозите на Светската банка, Бектеши рече дека нивното сценарио е пооптимистичко во однос на проекциите на Владата која предвидува пад од 4,4 проценти.

Таму е наведено дека мерките што сме ги реализирале дале резултати било тоа да се однесува на зачувувањето на работните места или на поттикнувањето на потрошувачката, рече Бектеши.

Според него, во моментот е најважно да се инјектираат средства во компаниите за да се задржи нивната ликвидност и да се сочуваат работните места.


извор: lider.com.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum