Македонија Е На Петто Место Според Смртност Од Загаден Воздух-1350 Смртни Случаи Годишно

Македонија е на петто место според смртност од загаден воздух во Европа. Според извештајот на Светска банка, цврстите честички ПМ10 се одговорни за 1.350 смртни случаи годишно. Изгубени се илјадници работни денови. Тие работни денови  претставува економски трошок од 300 милиони евра годишно или 2,5% од вкупниот БДП. Македонија има највисока годишна концентрација на ПМ2.5 честички со 52 μg/m3. Тоа го вели извештајот за квалитетот на воздухот за 2018 година од Европската агенција за животна средина. Како директна последица од ова загадување со ПМ2.5, во Македонија има 3000 прерани смртни случаи годишно.

извор: sezase.mk

83425208_113292373554260_678017133495032
29060043_2016680208590936_36926234558838

© 2020 Аналитикум / Analitikum