КОИ СЕ ДРУГИТЕ БАНКИ ШТО РАБОТЕЛЕ СЛИЧНО НА ЕУРОСТАНДАРД - како ќе одговори НБМ на „бомбата“

Вистинска бомба од шеснаесетникот на финансискиот свет, користете директен директор на Финансиската полиција Арафат Муареми, во емисијата „24 анализа“, затоа што според институцијата ќе може да се раководи уште две до три банки, кои ќе се појават слично како Еуростандард банка.


Според Муареми, разликата е во тоа што овие банки го искористиле заложното право, ако имате кредити од самата банка - за купување акции за сопствени потреби на сопствениците на нивните банки.


Муареми во вчерашната емисија, во врска со случајот на Еуростандард банка рече дека треба да извршат наредба за јавното обвинителство. Кога сакате да истражите, како да објавувате, во самата банка и да добиете банкарски сметки за помош на фирми, со даден ризичен кредит, да ја утврдите голема мрежа, затоа што нема 140 фирми, уште повеќе.


Првиот човек на Финансиската полиција, кој одлучи да остане дури и подоцна ако се случи, ако се ослободи и на опозициските обвинувања дека 29-тина е од Струмица, но ќе се спротивстави на тврдењата што ги добиваат од владините кругови, затоа што од фирмите кои се наплаќаат за кредитирање без покритие е поврзано со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски.


За сите овие обвинувања и контраобвивњања Муареми рече дека во сите нив фирми не се утврдени дека сопствениците се високи функционери и дека не можете да кажете дека само од Струмица. Тој најави дека е дозволен територија на земјата има фирми кои се дел од тие кредити без покритие.


„На добар пат сметка да докаже каде заврши парите. Веќе започнавме со претходната постапка за две три банки кои го спроведуваа сликата, но не на ист начин “, објавува Муареми.


Разликата од Еуростандард банка, според него, е во случај кога овие банки го искористат заложното право, доколку имате искористеност на кредитите од самата банка за купување акции за сопствени потреби на сопствениците на нивните банки со ставовите на банките.


По ова сериозно тврдење на Муареми, се очекува да се добие огласи гувернерката на Народна банка на Македонија, Анита Ангеловска Бежоска, ако дадете одговор на другите две три банки според Муареми, ако имате во банкарскиот систем во земјата, и ако сакате Еуростандард банка , за негово и други предизвици.


извор: faktor.mk29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum