Ќе се yкинe македонскиот jaзик на Филолошки, ќе бидат само две научни гранки Лнгвистика и Литература

Со новата стратегија за образованието на Филолошкиот факултет при УКИМ требало да се воведат две научни гранки, а да се укине предметот македонски јазик.


Ова е тоа што го викаат таен државен удар?”, пишува професорката Јасна Котеска во врска со активностите на министерката Мила Царовска за реформи на образованието.

“Да сумирам. 1. Мила смислила 10-то летка без науки додека дојдат бугарските учебници по историја. 2. На Филолошки без писмен допис се планирале две научни гранки: лингвистика и литература, ама македонскиот да бил тек дел од гранките.

Предходно МОН најави дека на идната јавна дебата трае до 20 јануари а во не а нема да бидат прифатени сугестиите од стручната јавност кои се критички настроени кон концепцијата на министерката Царовска.извор: infomax.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum