Казни до 2.000 евра за продавниците кој нема да воспостават ред, внатре и надвор во објектите

Маркетите, пекарите, дуќаните ќе мора да воспостават ред и внатре и надвор во објектите, за да го спречат ширењето на вирусот – во спротивно ќе плаќаат казни до 2.000 евра.

Во новото законско решение кое веќе е во собрансика процедура наведено е дека секоја продавница ќе мора да обезбеди редарска служба која ќе го контролира минималното растојание од 2 метри пред и внатре во објектот. Дезинфекцијата на раце при влезот ќе биде задолжителна, правецот на движење ќе мора да биде означено, како и минималното растојание од 2 метри. Пред секоја каса за наплата, но и пред објектот задолжителната дистанца мора да биде означена. Вработените ќе мора да носат маски и ракавици цело работно време. Во објеклтите ќе може да пазари најмногу по едно лице на 10 метри квадратни.


Во моментов, според граѓаните, мерките за заштита генерално се почитуваат, но има и такви објекти каде гужвите се секојдневие.


Микро и малите фирми кои нема да го почитуваат законот, ќе плаќаат од 500 до 1,000 евра , казна, додека средните и големи трговци од 1,000 до 2,000 евра. Глоба од 50 евра е предвидено и за вработеното лице кои нема да ги почитува законот.


извор: lider.com.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum