Каракачанов повторно се помочка по лет со воен авион Су-25 ? (ФОТО)

Министерот за одбрана Красимир Каракачанов лично ги провери можностите на поправениот авион Су-25 во базата за фронтовно распоредување во Безмер и беше убеден во нивните борбени способности. Денес, 26 февруари, беше извршен лет со еден од поправените авиони Су-25УБ двосед со министерот за одбрана.


„Пред две години се соочивме со можноста да немаме ниту еден авион Су-25, што е главен борбен авион за поддршка на копнените сили и морнарицата. Благодарение на активноста на командантите на воздухопловните сили и иницијативата на управувањето со воздушната база, склучен е договор за поправка на 8 од постојните авиони Су-25 и денес ги гледате подготвени. Имаше многу скептици кои објаснија дека не ни требаат руски авиони, не ни требаат стари авиони. Отсекогаш сум велел – нема руски авиони, сè додека ги плаќа бугарскиот државјанин, тоа се бугарски авиони и тие извршуваат мисии за заштита на територијалниот интегритет и суверенитет на Бугарија “, рече министерот Каракачанов.


Министерот за одбрана Красимир Каракачанов лично ги провери можностите на поправениот авион Су-25 во базата за фронто распоредување во „Безмер“ и беше убеден во нивните борбени способности. Денес, 26 февруари, беше извршен лет со еден од поправените авиони Су-25 со министерот за одбрана.


Тој објасни дека по работите за поправка и реставрација, авионите се целосно компатибилни со авијацијата на НАТО и подготвени да извршуваат задачи во секое време од денот. „Пред многу години немавме осум авиони во борбена готовност“, коментира министерот Каракачанов.


Тој сепак не образложи дали во летот на авионот носел сок, вода или друга течност, па сепак видлива е „радоста“ од летањето во авион во кој ниту сигурносните ремени не можат да го закопчаат во задното седиште на Су-25.


извор: infomax.mk


29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum