Инвестиција од 2,6 милијарди евра: Кинезите градат рафинерија во Смедерево

Кинеските инвеститори се подготвени да изградат рафинерија за нафта во Смедерево, а проценетата вредност на инвестицијата е 2,6 милијарди евра.

Претставници на кинески инвеститори изразија подготвеност, по консултација и договор за сите прашања со работната група формирана од Владата на Србија, да започнат со имплементација на проектот од април 2021 година , привремениот рок за завршување на првата фаза изнесуваше четири години , објавија од Националниот совет за координација на соработката со Руската Федерација и Кина.

Националниот совет го објави тоа по состанокот што се одржа во неговото седиште. Се состанаа претставници на Работната група и кинески инвеститори, предводени од Томислав Николиќ , претседател на Националниот совет.

На состанокот присуствуваа и Ивица Којиќ, шеф на канцеларијата на претседателот на Србија и Драган Стевановиќ, државен секретар на Министерството за економија. „Средбата следеше по состаноците на претставниците на кинеските инвеститори со претставниците на инфраструктурните јавни претпријатија на Република Србија. Планирано е рафинеријата да се гради на местото каде што некогаш беше планирана изградбата на рафинеријата“, објави Националниот совет.

Како што се додава во соопштението, „ЕУРО 6 би се произведувало во рафинеријата и емисијата на штетни гасови би била нула. Компании од Германија и САД ќе учествуваат во производството на опремата“.извор: infomax.mk


29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum