Груби потпишал нови решенија за вработени со средно: Добиваат повисоки плати

Првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу заедниците Артан Груби објави дека ги потпишал решенијата на сите административци кои првично биле вработени со средно образование, а кои во меѓувреме завршиле високо образование при што како што вели, значително се зголемиле нивните плати. Објавата на Груби е од синоќа, но во неа тој не прецизира за колку луѓе станува збор. Вработувањето во јавната администрација долго време е престиж меѓу многу партиски приврзаници, а работата во државни институции беше полн погодок за многумина кои успеваа да влезат на конкурсите.

„Среднистите“ се вработуваа на ниски позиции, но со текот на времето и со завршувањето на високото образование тие се унапредуваат и добиваат решенија со повисока плата. Во меѓувреме имаше и такви кои беа вработени по Рамковниот договор а кои не одеа на работа, а добиваа плата. Според пресметките, над осум милиони евра државата издвојува секоја година за оваа „армија“ вработени. Станува збор за над 1.300 административци кои „клатат врата и земаат плата“. Тие во наредниот период ќе добијат две опции за да почнат да работат - доколку не прифатат ниту една, следат откази.


извор: faktor.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum