ЕВЕ ЗОШТО СЕ ПРОДАВА МАКЕДОНСКАТА ПОШТА, се продава токму кога носи голем профит

Глобалниот гигант за интернет продажба Амазон ја заврши долго подготвената соработка со хрватска државна Пошта.


Во средината на овој месец, Амазон започна ексклузивна соработка со Хрватска пошта (ХП) за испорака на пакети за хрватскиот пазар, со перспектива за покривање на пазарите на соседните земји, пред се на Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора. Сепак, засега ниту Кроација пост, ниту Амазон не сакаат официјално да го коментираат ова деловно партнерство.


„Не можеме да ги откриеме имињата на нашите деловни партнери, но точно е дека Хрватска пошта неодамна беше партнер на големите трговци на мало и се очекува значително зголемување на обемот на преработени пратки“, изјави хрватската компанија за Пословни дневник. Хрватска Пошта неодамна започна соработка со мултинационалната онлајн продавница About You, која последните неколку недели беше во голема маркетинг кампања на хрватскиот пазар, во која неодамна влезе.


Инаку, техничките експерти на Амазон ја посетија Хрватска минатото лето и новоизградениот, вреден 46 милиони евра, центар на Хрватска пошта во Велика Горица. И што ќе значи оваа соработка за самата Пошта и хрватските клиенти? Во секој случај, Поштата ќе ги зајакне своите позиции на пазарот и брендот, а Хрватите сигурно ќе можат да купат повеќе производи од понудата на Amazon и да ги добијат за пократко време.

Имено, и покрај фактот дека Хрватите се дел од единствениот пазар на ЕУ и сите европски директиви со кои се регулира слободната трговија повеќе од седум години, локалните купувачи генерално се лишени од поевтини набавки преку Амазон, кој не испорачува добар дел од својата стока на Хрватска.


Главната причина за ова е фактот дека околу 50% од сопствената стока се продава преку Амазон, а другата половина паѓа на оригинални брендови и продавници и каде што Амазон е посредник. Во такви случаи, продавачот, а не посредникот, одлучува каде сакаат да ја испратат стоката и каде не - тоа се претежно пазарни и логистички причини.

Оние кои навистина сакаа да купат нешто преку Амазон, мораа, со дополнителни трошоци, да изнајмат услуги за поштенско сандаче во Германија на кои Амазон им ја испраќа оригиналната пратка, која потоа ќе се препакува и ќе се испрати во Хрватска.

Амазон е една од најпознатите светски брендови, но вреди да се повтори дека станува збор за онлајн продавница која е двојно поголема од сите други онлајн продавници во светот заедно. Нивните приходи минатата година беа 280 милијарди долари, а тие вработуваат повеќе од еден милион луѓе


- Кинеската Алибаба истовремено имаше 72 милијарди долари приход, а Виш 1,9 милијарди долари. Податоците, можеби веќе застарени, доволно зборуваат за каков гигант станува збор, дека пет милиони компании ја нудат својата стока преку оваа услуга. Нивниот основач и директор Jeеф Безос минатата година стана најбогатиот човек во светот, чие богатство се проценуваше на повеќе од 160 милијарди долари во средината на 2019 година, а денес е 183,6 милијарди долари.


Иако круната и донесе големи проблеми на целата светска економија, курирските агенции, поштите и онлајн продавниците забележаа значителен раст. Поточно, Амазон имаше околу 650.000 вработени во средината на минатата година, а една година подоцна се искачи на повеќе од еден милион. Иако се работи за многу помал број, Хрватската Пошта исто така профитираше од епидемијата.


"Во поштенскиот свет, видовме промени во последниве години и сите трендови покажаа дека околностите се менуваат. Пандемијата ги забрза трендовите што ги очекувавме - падот на приходите што го доживеавме во основната дејност, особено падот на бројот на писма сè уште не е заменет со приходите од пакетите. "Нашата инвестиција во Пакет24 е многу исплатлива. Оваа година Поштата ќе заврши со позитивен резултат, екстремно стабилна финансиска слика. Речиси 100 милиони евра загуби од претходните периоди се затворени и истата сума е инвестирана", рекоа за Пословни дневник во ХП.


извор: vecer.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum