д-р Аспазија Софијанова: Две деца примивме со слични симптоми на синдромот Кавасаки

Во земјава, последните два месеца се регистрирани две деца со симптоми слични на Кавасаки синдромот, д-р Аспазија Софијанова, шефица на Одделот за интензивна нега и терапија на Клиниката за детски болести во Скопје. Едното дете било на осум, а другото на петгодишна возраст.


„Децата имаа исфрлување на кожата. По една недела оспипот се повлече, но сметам дека симптомите слични на Кавасаки болеста беа последица од контакт со новиот коронавирус, иако тие немаа класични симптоми на КОВИД-19“, вели д-р Софијанова која е задолжена да го координира Ургентниот центар на Детската клиника за деца суспектни на коронавирусот.

Децата се излекувани и веќе си се дома.

извори: sdk.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838

© 2020 Аналитикум / Analitikum