БЛИЦ: „Адора инженеринг“ се повлече од Македононија бизнисот го сели во Србија и Грција

Причината, според генералниот директор Ванчo Чифлиганец, е неповолната бизнис клима во Македонија.

-Додека не се создаде поволна деловна клима во Македонија,„ Адора инженеринг “ќе работи надвор од границите на земјата, рече Чифлиганец во интервју за порталот Фактор, додавајќи дека една од причините за преместувањето е неможноста да се гради во скопската општина Центар, каде што имало мораториум за изградба на нови објекти.

За оваа тема пишуваат и српските медиуми. Така, српски „Блиц“ пишува: Според него, макро развојот на Македонија не е можен без микро или локален развој на општините.

-Нема ништо поважно за македонската економија отколку да работат бизнисмените, бидејќи така се пополнуваат буџетите и на општините и на државите, рече Чифлиганец, кој се надева дека општина Центар „ќе покаже зрелост“ и дека сите институции, вклучително и општинските власти, почитувајте ги судските одлуки бидејќи Уставниот суд неодамна го укина мораториумот. Адора веќе има компанија во Србија која во моментов гради елитен станбен и деловен комплекс од 7.000 квадратни метри на Златибор.

Ова е само еден од примерите за тоа што се случува поради неповолната бизнис клима! Оваа Влада не успеа да привлече странски инвеститори кои ќе вработуваат македонски граѓани, но успеа да ги избрка и странските, а еве и домашните компании да инвестираат надвор од Македонија наместо во неа.извор: kurir.mk
29060043_2016680208590936_36926234558838