Амepика се вpaќа во Cиpиja: Ha првиот работен ден на Бajден, зaбeлeжaн американски воен кoнвој

Два одделни извештаи од новински извори на Блискиот исток на крајот од оваа недела силно сугерираат дека и Русија и Соединетите држави ги градат своите сили во Сирија држава зафатена со војна во првиот работен ден на администрацијата на Цо Бајден.


Прво, сириските државни медиуми тврдат дека се пристигнуваат големи засилувања на САД испратени во „нелегитимните бази во селата Хасака“. Во извештајот во сириската САНА се вели:


… Дека конвојот се состоеше од 40 камиони натоварени со оружје и логистички материјали, поврзани со таканаречената меѓународна коалиција, конвојот влегол во селото Хасака преку нелегитимниот граничен премин ал-Валид од Ирак, за да ги зајакнат нелегитимните бази во областа “.


Дамаск понатаму пренесува дека се забележани тони американска тешка артилерија за градење на американски позиции на полето на нафта и гас во Коноко: „Во текот на изминатите неколку дена, хеликоптери поврзани со т.н. меѓународна коалиција пренесоа логистичка опрема и тешки воена опрема до Коноко нафтено поле во северо-источниот дел на селото Деир Езор, откако го претворија во воена база за да го зајакне своето присуство и да ги ограби сириските ресурси “, напиша САНА понатаму.


Ова доаѓа во момент кога политиката и насоката на Бајден за Сирија се уште е во голема мерка непозната – иако останува дека неговиот кабинет се чини дека вклучува и јастреби во надворешната политика – особено голем број исти функционери одговорни за интервенциите на Обама во Либија и Сирија во почетокот на таканаречената „Арапска пролет“.извор: infomax.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum