Анализа на државните претпријатија: Владата е за приватизација и јавно приватно партнерство! - ВИДЕО

Експертите преку детална анализа ги претставија најголемите загубари кај јавните претпријатија во земјава.


На врвот на листата како најголем должник се најде МРТ телевизија со долг од 8,5 милиони евра. По нив следат македонските железници, со долг од 5,5 милиони евра, ЈП Стрежево Битола 3,5 милиони евра, а во првите се и Комунална Хигиена и Пошта.

Владата решение за дел од овие загубари гледа во приватизација или јавно-приватно партнерство. Вицепремиерто Битиќи вели дека негативните финансии се акумулирани со години наназад.

Еконскиот експерт Павле Гацов вели дека во одредени ЈП вложување на капиталот не се исплати, и тешко е да се очекува интерес од приватните компаниии, бидејќи за поврат на ивестицијата би требало да чекаат и илајдици години.. Сепак, за дел од претпријатија е оптимист дека може да се спасат преку јавно-приватно партнерство..

-Ако вложите капитал во национални шуми ќе ви се врати целосно за 1867 години, значи отприлика во времето на Исус Хрисот да вложите па да ви се вратати капиталот онолку колку што сте вложиле... + јавно Ако плати да заработи

Најпрофитабилно државни претпријатие е ЈП Државни Патишта кое 2019 ја завршиле со нето добивка од 47 милиони евра. Гацов вели дека е изненаден од ваквата бројка, но континуитетот веќе неколку години наназад е позитивен. Второ најпрофитабилно претпријатие е МЕПСО со 7 милиони евра.

извор: kanal5.com.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838
  • Facebook

© 2020 Аналитикум / Analitikum