Ќе гледаме ли нов кoнфлиkт на Балканот – која светска cила сака да го повлече НАТО и УНМИК од КосовоНеименувана светска сила испратила барање за повлекување на силите на НАТО – КФОР и УНМИК од Косово, објави српскиот претеседател Александар Вучиќ, додавајќи дека ќе бара интервенција од генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг.

Според Вучиќ, повлекувањето на силите на НАТО и мировната мисија на ОН од Косово ќе биде „апсолутна катастрофа“.

„Не знам дали се свесни што ова ќе значи и сум многу загрижен“, изјавил Вучиќ пред новинарите во Белград. Вучиќ вели дека информацијата е од разузнавачки извори, одбивајќи да даде дополнителни коментари.

Вучиќ вели дека властите во Приштина планираат годишен буџет од 100 милиони евра за Косовската армија, кој секако не е споредлив со тој на Србија.

„Тоа не нѐ плаши. На нас останува да го зачуваме мирот и да имаме силна армија“, додава српскиот претседател.

Белград се спротивставува на повлекувањето на КФОР бидејќи Србите на Косово не веруваат во локалните сили кои се составени од бивши припадници на УЧК.извор: инфомакс


29060043_2016680208590936_36926234558838