ВЕРУВАЛЕ ИЛИ НЕ: Власта ќе го распродава државното земјиште за едно евро по квадрат


Владата подготвува закон со кој се предвидуваат неколку механизми за продажба на илјадници хектари државно земјоделско земјиште.

Се планира продажба на државна земја која е дадена под закуп по цени кои се движат од 0,20 до 1 евро по квадрат, како и огромна површина слободно земјоделско земјиште по пат на јавно наддавање со почетни цени кои не надминуваат 1 евро за квадрат. Експерти предупредуваат на опасност од неповратно губење на државни ресурси. Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

29060043_2016680208590936_36926234558838