Вархеји отворено: Aко напорите со Бугарија пропаднат ќе продолжиме преговори само со Албанија

Koмесарот за проширување Оливер Вархеји во интервју за унгарската ангенција МТИ вели дека дека целта на ЕУ останува иста – почеток на преговори со Албанија и Македонија. Притоа додал дека е планирано меѓувладините конференции да почнат во јуни. Во однос на континуираното бугарско вето за почеток на преговорите со Македонија, Вархеји истакнал дека ЕУ вложува големи напори да се реши таа ситуација. -Aко тие напори пропаднат, ќе мора да го разгледаме покренувањето меѓувладини разговори само со Албанијa, изјавил Вархеји


извор: лидер

29060043_2016680208590936_36926234558838