ФОКУС: Рашковски речиси тројно го преплатил СИРЕРА-софтверот, кој веќе 2 години не е во употреба


Владиниот генерален секретаријат предводен од Драги Рашковски лани склучил тригодишен договор за набавка на софтверски лиценци вреден дури 15 милиони евра со конзорциумот меѓу „Аитоникс“ и „Крејон“, откако доставиле подобра понуда за само 200 евра од конкурентската „Комтрејд“, која притоа не се наддавала на електронската аукција.


Според документацијата што ја обезбеди „Фокус“, во оваа милионска тендерска постапка воопшто не се пријавила „Некстсенс“, која практично ја урна првата тендерска постапка.


Новите сознанија до кои дојдовме покажуваат дека СИРЕРА-софтверот за рамномерен регионален развој бил набавен од „Ентер“ за 630.000 евра, иако „Семос“ доставил далеку пониска цена од 255.000 евра.


Арно ама, оваа компанија била дисквалификувана поради „наводни пропусти“

Влатко СТОЈАНОВСКИ

Извор: Фокус

29060043_2016680208590936_36926234558838