Byчиќ ги фрли ракавиците: Heмa дa нe пpимaт вo EУ, ниту нac, ниту било кој друг од 3aпаден Балкан

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, истакна дека сака сите од Западен Балкан треба да зборуваат и да настапуваат заеднички ако заедно сакаме да влеземе во ЕУ.

Но, како што рече, тој смета дека тоа не е реално во овој момент. Тие нема да не примат во ЕУ, затоа што тие сега немаат капацитет да примат никого, рече Вучиќ во интервју за Фејс ТВ, на прашањето зошто шесте држави од Западен Балкан, со сите проблеми што ги имаат, да не влезат заедно поради мирот во Европа.

Вучиќ рече дека секогаш се залага за тоа и дека нема проблем со тоа и дека бара сите да настапуваме заедно.

На забелешката на домаќинот дека ќе биде тешко ако не влеземе во ЕУ, Вучиќ рече дека ќе биде тешко ако не ги решиме нашите проблеми сами. Тој рече дека Србија не и должи ништо на БиХ, и ако и должи, тој повика да и се испрати фактура.

Испратете ја сметката за да можеме да ја платиме утре, но не ја надополнувајте, рече Вучиќ, и посочи дека ЕУ нема да ги прифати Србија или БиХ сега. Сите сме на европскиот пат, но како што се приближуваме, треба да работиме заедно за да живееме подобро и да одиме со еден глас, посочи тој

Сепак, тој забележа дека што и да понуди или да направи, велат дека правам голема Србија. На новинарско прашање зошто не им поставуваме ултиматум на ЕУ, Вучиќ праша: Со што да им се закануваме и додаде дека треба да бидеме поблиску еден до друг.

На прашањето што би сторил кога би бил премиер на БиХ, тој рече дека ќе зборуваше и ќе размислуваше за економијата и сериозно ќе работеше на инфраструктурата. Тој оцени дека БиХ има сериозен економски потенцијал и сериозни шанси, но дека треба многу работа и напор и дека треба повеќе да се занимава со економски, а не со политички прашања.

На прашањето на новинарот дека во БИХ се вадат постојано на Дејтон,дека не се заинтересирани за економијата или дека Додик ја користи за да зборува за невозможна држава во блокада, Вучиќ рече дека државата не се распаднала. Не се жалите, туку започнете со работа. Ако работите, ќе живеете подобро, рече тој.извор: infomax.mk


29060043_2016680208590936_36926234558838