ВМРО-ДПМНЕ поднесе кривични пријави против Џафери и двајцата пратеници кои позитивни присуствуваа

Македонија мора да биде држава во која што законите и Уставот важат подеднакво за сите, истакна денеска пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ, Ели Панова. Поради основано сомневање за прекршување на Кривичниот законик, а особено во членовите 205 и 206, кои што се однесуваат за непостапување по здравствени прописи во време на пандемија, пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата денес во Основното јавно обвинителство ќе поднесе кривична пријава.

– Очекуваме дека Јавното обвинителство ќе постапи согласно законите и ќе ја процесуира оваа кривична пријава. Исто така морам да потенцирам дека во неделата беше прекршен и Законот за заштита на населението од заразни болести, кој што внимавајте имаше измена и дополнувања кои што ги донесе овој пратенички состав во месец октомври 2020-тата година. Токму поради овие основани сомневања денес ја поднесуваме оваа кривична пријава, која што се надеваме дека ќе се процесуира итно, истакна Панова. Таа објасни дека кривичната пријава е против претседателот на Собранието, кој, како што рече, овозможил да присуствуваат двајца пратеници кои што беа позитивни на КОВИД. Кривична е поднесена и против двајцата пратеници.


извор: lider.com.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838