ДЕНЕСКА Е СВ. СЕРАФИМ САРОВСКИ: Кога сиот свет го славеше, тој за себе велеше „кутриот Серафим“


Денеска е 2 јануари според стариот стил и се слави Преподобен Серафим Саровски. Серафим е еден од најголемите руски подвижници, прозорливци и чудотворци.

Роден е во 1759 година, а се претстави во 1833 година. Се одликуваше со големо смирение. Кога сиот свет го славеше, тој за себе велеше „кутриот Серафим“.

29060043_2016680208590936_36926234558838