Видeo I Hoв cкaндал: Koи ce caмопопишyвачите Дpитoн, Вaлoн, Кyjтим кoи ja попишyвaaт диjacпората


Државниот завод за статистика (ДЗС) нема ангажирано лица за пописот за иселениците, ниту ќе ангажира. Самиот термин самопопишување значи дека лицата иселеници сами го вршат попишувањето онлајн. Ве молиме, да не се шират дезинформации и за сите нејаснотии обратете се на официјалниот профил на @popis2021.


Ова е реакцијата на ДЗС откако екс пратеникот Илија Димовски на емисијата Само Вистина на Канал 5 откри јавно објавени информации според кој голем број македонски граѓани организирано попишуваат во дијаспората.


Димовски објави имиња на повеќе луѓе кои јавно објавиле свои телефонски броеви преку кои граѓани можат да бидат попишани во дијаспората.


Директорот на ДЗС во видеото негира дека овие лица се на платен список на заводот.

извор: инфомакс

29060043_2016680208590936_36926234558838