Албанското знаме официјално и во Македонија, ветија Артан Груби и Пандели Мајко доколку пописот


Вицепремиерот Груби беше во посета на Албанија да побара помош за пописот во Македонија вчера се сретна со поранешниот премиер на Албанија Пандели Мајко.


Тие во заедничката изјава ги повикаа сите државјани кои се со албанско етничко потекло, а живеат надвор од границите на Македонија што помасовно да се попишат.


Мајко порача дека пописот во Македонија е од исклучително значење статусот на Албанците во иднина. Во општините каде што Албанците ќе бидат повеќе од 20% од населениото, албанскиот јазик ќе биде прогласен за службен јазик. Доколку бројот на Албанци надмине 50% албанскот знаме ќе биде офцијален државен симбол.


извор: infomax.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838