КОМПАНИЈА ВО ХРВАТСКА ВОВЕДУВА РАБОТНА НЕДЕЛА ОД ЧЕТИРИ ДЕНА: Платите остануваат исти


Холанѓанецот Јан де Јонг, кој живее и работи во Хрватска, од септември воведува четиридневна работна недела за своите вработени, без да им ги намали платите. Тој веста ја објави на својот профил на LinkedIn каде вели дека започнува со четиридневна работна недела

„Нашиот тим е воодушевен“

-Компанијата Webpower Adria само што им ги покачи платите на своите вработени за 20%. Не, не во пари, туку во слободно време. Воведуваме четиридневна работна недела - за иста плата! Покрај тоа, одлуката дали моите колеги работат од дома или од канцеларија е целосно нивна одлука. Сите ние сме поединци со различни преференции “, напиша Јан Де Јонг на својот профил на LinkedIn.

Ако можеме да ја работиме нашата работа од каде било, тогаш кој сме ние да кажеме дека треба да се направи од канцеларијата? Цврсто верувам во силните зборови на Сер Ричард Бренсон: „Ако се грижите за вашиот персонал, тие ќе се грижат за вашите клиенти“. Нашиот тим беше воодушевен кога слушна дека почнуваме со четиридневна работна недела од септември “, се вели во соопштението. Целта на воведувањето на четиридневна работна недела е да се намали стрес и да се зголеми продуктивноста – не познавам ниту една хрватска компанија што го нуди ова, така што ние во Webpower Adria сме горди што сме меѓу првите компании во Хрватска што воведоа четиридневна работна недела за иста плата, наведува Де Јонг во објава на LinkedIn.

Извор: Индекс.хр

29060043_2016680208590936_36926234558838