Бројката повторно порасна: Македонија ќе прими 780 Авганистанци

Вкупно 780 граѓани на Авганистан ќе бидат згрижени во земјава, соопшти денеска владиниот портпарол Душко Арсовски.

Одговорајќи на новинарско прашање, Арсовски рече дека најголем дел од Авганистанците ќе бидат сместени на периферијата на Скопје. За толку граѓани Владата презема обврска да обезбеди сместување и да ги згрижи, да помогне полесно да го поминат овој период додека се тука 90 дена. Во однос на хотелите, тоа е обврска на меѓународните организации кои ги покриваат трошоците, истакна Арсовски.

До неодамна бројката на потврдени бегалци беше 650, но премиерот Зоран Заев посочи дека како земја сме подготвени да примиме и повеќе.извор: инфомакс

29060043_2016680208590936_36926234558838