Авганистан и дрогата: КОЛКУ СЕ ПРОИЗВЕДУВА И КОЈ Е УДЕЛОТ НА ТАЛИБАНЦИТЕ


Талибанците тврдат дека одгледувањето афион и трговијата со дрога запрело уште кога претходно биле на власт во Авганистан.

Но, иако имаше голем пад во 2001 година – кога Авганистан последен пат беше под контрола на исламска милитантна група – одгледувањето афион во области под контрола на Талибанците се зголеми во следните години.

Колку опиум се произведува во Авганистан? Растенијата со афион од опиум можат да бидат основа за неколку лекови кои предизвикуваат голема зависност, како што е хероинот.

Авганистан е најголемиот светски производител на опиум, според Агенцијата на Обединетите нации за дрога и криминал (UNODC).

Жетвата на опиум во таа земја сочинува повеќе од 80 проценти од светските резерви.

Во 2018 година, UNODC процени дека производството на опиум сочинува 11 проценти од економијата на земјата.

Што велат Талибанците дека ќе направат со опиумот?

Додека Талибанците ја вратија контролата врз Авганистан кон средината на август 2021 година, портпаролот Забихула Муџахид рече: „Кога претходно бевме на власт, немаше производство на дрога“.

– Нема да има шверц повеќе, рече тој

Која е историјата на Талибанците во врска со дрогата? Првично, одгледувањето опиум афион значително порасна под власта на Талибанците – од околу 41.000 хектари во 1998 година, на повеќе од 64.000 до 2000 година, според американскиот Стејт департмент.

Ова најчесто се случуваше во провинцијата Хелманд, контролирана од Талибанците, која учествуваше со 39 проценти од светското недозволено производство на опиум.

Но, во јули 2000 година, Талибанците забранија одгледување афион во области што ги контролираа.

И извештајот на Обединетите нации од мај 2001 година „го забележа скоро целосниот успех на забраната за одгледување афион во областите под контрола на Талибанците“.

По забраната на Талибанците за одгледување афион, имаше забележителен пад на заплените на опиум и хероин ширум светот во 2001 и 2002 година. Сепак, работите се сменија оттогаш.

Иако култивирањето се одвиваше во региони до неодамна контролирани од поранешната авганистанска влада, повеќето полиња со афион беа концентрирани во области што беа во рацете на Талибанците.

На пример, провинциите Хелманд и Кандахар во јужен Авганистан имаа најмногу земјиште што се користеше за одгледување афион во 2018 година, под контрола на Талибанците.

Како Талибанците заработуваат од афион?

Одгледувањето опиум е главниот извор за вработување во Авганистан – речиси 120.000 работни места беа обезбедени со жетвата на опиум во 2019 година, според истражувањето на ОНИДК за опиум за Авганистан. Според американскиот Стејт департмент, Талибанците заработуваат преку даноци за посевите на опиум и индиректно преку преработка и трговија.

Данокот за одгледување опиум е 10 проценти.

Даноци се наплатуваат и за лабораториите кои го претвораат опиумот во хероин, како и за трговците со луѓе кои шверцуваат недозволена дрога.

Проценките за годишното учество на Талибанците во илегалната економија со дрога се движат од 100 до 400 милиони долари.

Според американскиот специјален генерален инспектор за обнова на Авганистан, нелегалната дрога сочинува 60 проценти од годишниот приход на Талибанците.

Каде завршува дрогата?

Опиум хероинот одгледуван во Авганистан сочинува 95% од пазарот во Европа.

Сепак, само еден процент од хероинот доаѓа во Америка од Авганистан, според американската Агенција за борба против дрога. Повеќето доаѓа од Мексико.

Помеѓу 2017 и 2020 година, повеќе од 90 проценти од наркотиците се превезувале по пат. Но, неодамна имаше зголемување на шверцот по морски пат помеѓу Индискиот океан и Европа.извор: вечер

29060043_2016680208590936_36926234558838