ГОЛЕМА БОГОРОДИЦА: Прославата на Успението на пресветата мајка Божја во Матка почнува со вечерна...


Православните христијани на 28 август го одбележуваат еден од најголемите празници Успение на пресвета Богородица. Во предвечерието на празникот и на самиот ден Скопјани најчесто го посетуваат манастирот Успение на пресвета Богородица во Матка, каде и годинава одбележувањето ќе биде согласно со мерките за Ковид-19. Одбележувањето започнува на 27 август во 17 часот со Вечерна богослужба која ќе се одржува во дворот на манастирот на отворено. На полноќ ќе започне бдение, кое ќе заврши со Божествена литургија. Службата ќе почне во 8 часот утрото на 28 август и исто така ќе се одвива на отворено. Со неа ќе чиноначалствуваат свештеници од Скопската епархија. На 28 август, традиционално во дворот на манастирот ќе се одржи крводарителска акција.29060043_2016680208590936_36926234558838