Македонија на нозе: Попладнево масовни пpoтecти пpoтив Ковид пpoпусницата пред Влада

Нови мacовни пpoтести против ковид пропусницата и новите ковид мерки кои ги усвои Владата на Република Македонија се најавени за денеска.

Протестот ќе се одржи во 19 часот пред Владата на Република Македонија и овој пат нема да има марш туку директно ќе се протестира пред Владата.

За влез во угостителски објекти, кафулиња и барови, без разлика на капацитетот и бројот на присутни посетители/гости/лица, како и за настан од секаков вид (прослава, веселба, свадба, роденден, крштевка, концерт, семинар, обука, работилница, конференција, културен или спортски настан, обложувалници, казина), задолжително е поседување, приложување и проверка на сертификат/потврда за извршена вакцинација, односно примена најмалку прва доза вакцина против заразната болест КОВИД – 19 или сертификат/потврда за прележан КОВИД – 19 во последните 45 дена, сметајќи од денот на оздравувањето, за лица над 18-годишна возраст. Оваа мерка задолжително се применува и за организација, работа и присуство/учество и на секаков вид на настан на отворен простор, каде има повеќе, како и за влез во затворениот дел од моловите.

Во сите угостителски објекти, кафулиња и барови опфатени со оваа мерка каде капацитетот е поголем од 30 посетители/гости/лица, задолжителнo e воспоставување редарска служба од страна на правниот субјект за контрола и спроведување на мерката. Додека пак во угостителските објекти со капацитет помал од 30 лица контролата на поседувањето на КОВИД – 19 сертификатот на посетителите е должност на редовно вработените лица. Овие мерки стапуваат на сила од денес 18 август 2021 година.


извор: инфомакс

29060043_2016680208590936_36926234558838