ПОЛИТИЧКИ КОМЕНТАР: Талибанците соработуваат со САД, дали се направи контролирана промена на власта?


Во Авганистан се случува контролирана промена на власта, за тоа има повеќе аргументи еден од нив е тоа што талибанскиот водач беше ослободен пред три години од затвор а тоа значеше како да беше ослободен Бил Ладен, втор аргумент е тоа што американската армија се повлече од Авганистан а со тоа теренот го оставија на талибанците, трет аргумент е тоа што се случи брз продор на талибанските борци со лесно наоружување и без отпор ја зедоа власта во Авганистан, четврт аргумент е оставеното оружје во празните воени бази, за крај петти аргумент е тоа што АМЕРИКА И ЕВРОПА ПОЧНАА ДА ПРЕГОВАРААТ И ДА ГРАДАТ СТАВ ДЕКА НА ТАЛИБАНИТЕ ТРЕБА ДА ИМ СЕ ДАДЕ ШАНСА МОЖЕБИ СЕ ПОПРАВИЛЕ а тоа се коси со американскиот закон кој вели „СО ТЕРОРИСТИ НЕ СЕ ПРЕГОВАРА“.


Бегалскиот бран и миграцијата на дел од населението од Авганистан можеби се колатерална штета оставени на немилост а можеби се нови борци за нови битки со многу пари и логистика која ќе треба да креира нови проблеми и решенија.


пишува: ЦРНОРИЗЕЦ ХРАБАР

29060043_2016680208590936_36926234558838