Унгарија не сака авганистански бeгалци: Нема да дозволиме да станеме жариште на ТЕРОРИЗАМ

Унгарија нема да дозволи неограничен пристап до мигрантите од Авганистан, изјави денеска претставник на Министерството за надворешни работи.

Државниот секретар Левент Маѓар рече дека светот е сведок на „целосен воен и политички колапс на Авганистан“ по повлекувањето на американските војници од земјата, пишува МТИ. Кога Соединетите држави објавија дека ги повлекуваат своите војници од Авганистан, унгарската влада рече дека земјата треба да се осигура дека нема да стане жариште на меѓународниот тероризам или точка за масовна миграција, рече Унгарецот.

Според него, владата одбила да дозволи унгарскиот народ да ги трпи последиците од „погрешните геополитички одлуки и операции“.

Унгарецот изјави дека Будимпешта бара начини на кои може да им помогне на оние кои работеле за унгарски војници како преведувачи или во други својства во последните 20 години.

Унгарецот нагласи дека САД и Унгарија се воени сојузници, но дека „очигледно повлекувањето не требало да биде такво“.

„Она што во моментов го гледаме во Кабул и другите делови на Авганистан е застрашувачко и мислам дека тоа може да доведе до ера на миграција и меѓународен тероризам што не ја сакаме“, рече тој, додавајќи дека Унгарија мора да биде подготвена да се соочи со сериозни проблеми на миграциски притисок.извор: инфомакс

29060043_2016680208590936_36926234558838