Tyжба поради анaлното тестирање на американски дипломати за ковид-19 во КИНА


Американската непрофитна организација „Judicial Watch“ го тужеше Стејт департментот, тврдејќи дека администрацијата на Бајден незаконски криела документи за американски дипломати, кои наводно биле подложени на анализи на анален брис во Пекинг.

Judicial Watch, конзервативна непартиска образовна фондација, ја поднесе тужбата во петокот. Според Законот за слободен пристап до информации, организацијата претходно побара од Стејт департментот да обезбеди „податоци што не ги идентификуваат американскиот дипломатски персонал подложен на понижувачки тестови за анален брис“ од кинеската влада. Сепак, не беше даден одговор во законски предвидениот временски период. „Кинезите го злоупотребуваа нашиот дипломатски персонал на осудувачки начин и се чини дека администрацијата на Бајден не стори ништо како одговор – освен да го прикрие“, рече претседателот на „Легален надзор“, Том Фитон.

„Judicial Watch“ наведе дека бара документи за американски дипломатски персонал кои биле подложени на „навредливи“ процедури при влегување во Кина. Беа побарани информации за „жалби и комуникации во врска со таквото тестирање“, со импликација дека личните податоци на дипломатот не биле откриени.

Аналното тестирање за ковид -19 официјално се користи во Кина, а кинеските власти велат дека тоа е попрецизно од широко распространетото земање на брисеви од носот и грлото. Додека Кинезите беа подложени на контроверзна постапка за време на пандемијата, некои американски граѓани тврдеа дека и тие, наводно, биле подложени на тој метод.

Откако се појавија такви извештаи, американскиот Стејт департмент изјави дека Вашингтон „никогаш не се согласил“ на такви тестови и реагираше кај кинеското Министерство за надворешни работи уште во февруари. Пекинг објави дека нема информации дека американскиот дипломатски персонал бил подложен на „недостоен“ анален брис за „Ковида 19“ во Кина, пренесува РТ.

29060043_2016680208590936_36926234558838