Пендаровски ја повлече армијата од границите – нема веќе заштита од мигрантската криза

Имајќи предвид дека кризната состојба прогласена на јужната и северната граница, а поврзана со мигрантската криза, заврши синоќа на полноќ, а Собранието не донесе одлука за нејзино продолжување, престана да постои правниот основ за досегашниот ангажман на Армијата во обезбедувањето на државната граница, се вели во соопштение од Кабинетот на претседателот, Стево Пендаровски.

Од кабинетот информираат дека Пендаровски како врховен командант му наредил на Началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски да постапи согласно новонастанатата ситуација. – Армијата останува ангажирана на предвидените задачи поврзани со другата прогласена кризна состојба на целата територија на државата поради пандемијата предизвикана од ковид-19 – стои во соопштението во кое се додава дека војската ќе биде вратена на јужната и северната граница доколку Собранието донесе одлука за продолжување на кризната состојба поврзана со мигрантската криза.


извор: lider.com.mk

29060043_2016680208590936_36926234558838