ВИДЕО: Човекот кој ја предвиде кpизата во 2008, сега предвидува инфлација peцесија и должничка кpиза


Нуриел Рубини, економист кој ја воспостави својата репутација со предвидување на глобалната економска криза во 2008 година две години пред случувањата, сега има ново предвидување. Сосема во склад со прекарот што тогаш му го даде „Њујорк тајмс“ – Dоктор Дум – Рубини сега најавува инфлација, поврзана со рецесијата, поврзана со должничката криза.


Во следните неколку години, предупредува Нуриел Рубини со опиплива доза на фатализам, светот ќе го погоди „мајката на сите кризи со долготрајна инфлација“ – стагфлацијата е економска стагнација влошена од инфлацијата на цените – „и како што стојат работите“, колапсот „изгледа неизбежно … Прашањето не е дали тоа ќе се случи, туку кога“.


Пророштвото на Рубини


Беше 7 септември 2006 година и време на прилично безгрижен економски раст, кога Рубини во обраќањето пред своите колеги во ММФ предвиде криза предизвикана од пукање на меурот на пазарот на недвижнини, што ќе предизвика бран на банкрот и длабока рецесија. „Публиката изгледаше скептична, дури и со презирна … Луѓето се смееја“, пишува „Њујорк тајмс“ неколку години подоцна.


На крајот на краиштата, Рубини „беше познат како постојан песимист“, и неговите „живописни предвидувања за колапс беа недвосмислено надвор од главниот тек“ на економското расудување. “Звучеше како луд во 2006 година. Кога се врати во 2007 година, тој беше пророк”.


Во секој случај, во најмала рака, Рубини заслужи неговите економски анализи и прогнози да не бидат отфрлени лесно.


И тој сега, објаснувајќи ја својата теза дека колапсот е неизбежен, пишува дека во критичен момент централната банка „ќе се најде во невозможна позиција“ – „ќе бидат проклети ако го сторат тоа и проклети ако не“ – “ многу влади ќе бидат полу-несолвентни, нема да може да ги спасат комерцијалните банки, корпорации и домаќинства од банкрот …


Американската банка на федерални резерви е во стапица на долгови барем од декември 2018 година … Со зголемена инфлација и заканувачки шокови од стагнација, сега е уште подлабоко во таа стапица. Исто како и Европската централна банка и Јапонската банка и Банката на Англија. „Стагфлацијата од 70-тите наскоро ќе се спои со должничката криза од периодот по 2008 година“, предвидува „Доктор Дум“ и објаснува дека „годините на ултра-лабава фискална и монетарна политика“ се одговорни за таквата мрачна перспектива. Тие доведоа до глобален долг што е „речиси три пати поголем денес отколку што беше во 70 -тите години“, и како што расте инфлацијата во следните неколку години, централните банки ќе се соочат со дилема. Ако почнат да се борат против инфлацијата со зголемување на каматните стапки, ризикуваат масовна должничка криза и тешка рецесија; но ако се држат до лабава монетарна политика, ризикуваат двоцифрена инфлација – и длабока стагнација “.


Инфлација во САД


Инфлацијата веќе пристигна во Соединетите држави – цените скокнаа за дури 5,4 проценти во јуни, а федералниот долг е „сега поголем од целата американска економија“, забележува „УСА тудеј“ додека предупредува на „спиралата на катастрофата“.


И со тоа, Ројтерс го пренесува предупредувањето на познатиот инвеститор Џереми Грант, „финансиски меури насекаде околу нас … Пукањето на тие меурчиња може да биде најважниот настан во нашите инвестициски животи … ќе има огромен негативен ефект на имотот , поголем од кој било друг балон што пукна … И овој балон во кој се наоѓаме е реален и секој може да го види. Тоа е очигледно како носот на твоето лице “, рече Грант (83) кога Блумберг го вклучи во својата прва листа на„ 50-те највлијателни “луѓе во светот на бизнисот и политиката.


А сепак, на истата листа е Пол Кругман, добитник на Нобелова награда за економија и колумнист на Њујорк тајмс, кој токму овие денови по повод „паниката околу инфлацијата и застојот“ изјави дека паничат само оние кои веруваат дека „моделот на функционирање на ФЕД“ е сосема погрешен, или дека се нема политичка храброст да се разлади економијата ако опасно се прегрее … ФЕД верува дека оваа епизода ќе заврши наскоро и сега се чини дека е во право. .. Со сугестија дека ќе дејствува доколку е потребно, Федералните резерви ги отфрлија причините за грижи за враќање во 70 -тите години “, тврди Пол Кругман.

Нееднаквост и немоќ


Но, дури и да е во право, прашањето е дали 2020 година ќе се покаже многу подобра. Бидејќи, како што забележува Сер Хауард Дејвис, поранешен директор на Лондонската берза и заменик гувернер на Банката на Англија, за Гардијан, „заклучокот е дека сегашната монетарна политика во развиените економии во светот ќе создаде уште поголема економската нееднаквост и дека надлежните немаат многу што да сторат околу тоа”.


Дали тоа значи дека едноставно нема добро решение за денешната економска состојба? Дали светот е загрозен од кризата за која предупредува Нуриел Рубини? Или комбинацијата на акумулирани долгови, зголемена инфлација и надуени финансиски балони сепак ќе се реши на поприфатлив начин?


Аналитичарот Бранко Павловиќ и економистот и член на Фискалниот совет Бојан Димитријевиќ разговараше со Спунтик токму на оваа тема.


Проблемот со стагфлацијата, за кој предупредува Нуриел Рубини, објаснува Бојан Димитријевиќ, „е што мерките што можат да се преземат даваат контрадикторни резултати – ако се обидете да ја зауздате инфлацијата, ќе ја продлабочите рецесијата бидејќи ја намалувате монетарната и фискалната експанзија и ако се обидувате да стимулирате производството кое опаѓа, дополнително ќе ја зголемите инфлацијата во САД, што е веќе на повисоко ниво отколку во изминатите неколку децении … Збир на негативни фактори – од ковид до трговска војна меѓу САД и Кина – во комбинација со постоечката политика на ниски каматни стапки и евтини пари, може да доведе до намалување на производството и зголемување на инфлацијата, а потоа економската политика станува прилично немоќна

Проблем со долг


„Аргументот на Рубини за претстојниот колапс“, забележува Бранко Павловиќ, „е уште поубедлив бидејќи забележува дека властите не смеат да реагираат на инфлацијата со зголемување на каматните стапки, бидејќи акумулираните долгови во тој случај повеќе не можат да се сервисираат“.


А пред се не можат да се сервисираат приватните долгови, кои потоа би предизвикале верижна реакција, а земјите веќе се презадолжени, Владите не би можеле да ги спасат компаниите и банките како што тоа го правеа за време на кризата во 2008 година, што следствено води до масовен банкрот и уште подлабока рецесија “.


Во врска со ова, Нуриел Рубини пишува: „За да бидат работите уште полоши, централните банки во суштина ја загубија својата независност, бидејќи немаа избор, туку мораа да монетизираат огромни фискални дефицити за да ја спречат должничката криза. Со драстичниот раст на јавните и приватните долгови, тие се во стапица за долгови “.


„Оваа анализа е целосно точна, стапицата за долгови несомнено постои“, коментираше Бојан Димитријевиќ. Сепак, посочува тој, „развиените земји се во многу поповолна позиција, бидејќи тие главно се задолжени во сопствените валути на сопствените централни банки“.

Од друга страна, нагласува Павловиќ, „државните долгови се всушност секундарен проблем. Поголемиот проблем е економијата, која не може да се опорави во полн капацитет од 2008 година, a зависи од испумпување нови суми пари, што трае цело време. А тоа значи дека има структурни проблеми во системот кои воопшто не можат да се решат со монетарната политика “


„Тоа е долгот на домаќинствата и корпорациите“, додава Бојан Димитријевиќ, „што ја предизвика претходната криза“. И денес, овој проблем продолжува да виси како меч над нашите глави, бидејќи од тогаш до денес, никаков проблем што доведе до претходната криза не беше значително решен – ниту банкарскиот систем е променет, ниту проблемот со зголемување на економската нееднаквост, ниту проблемот со создавање шпекулативни балони на пазарите. Значи, светот всушност е во латентна опасност цело време од избувнување на нова криза “.


Инвеститорот Џ реми Грант предупредува за „Ројтерс“ за шпекулативни балони што се „насекаде“ и предупредува: „Балонот може да пукне поради проблеми со вирусот. Една од 20 -те различни причини за кои не сте ни помислиле може да дојде од никаде, без да имате идеја дека воопшто е таму “.


„Очигледно е дека овој систем нема никакви механизми за внатрешна контрола. За среќа, постојат и други делови од светот што се организираат подобро, и само таа надворешна сила ќе може да има отрезнувачки ефект врз светот на западниот капитализам. Што значи дека или ќе има тежок дебакл и груби дефекти, или, по политичките дефекти, ќе дојдат до заклучок дека промената е неопходна и дека мора да најдат некаква одржлива варијанта “, предвидува Бранко Павловиќ.


„Како што се појави мултиполарност во геополитичка смисла, така ќе се појави и во економска смисла. Дури и по големата рецесија во 2008 година, Џозеф Стиглиц напиша дека тоа го означи крајот на американската форма на капитализам. Новата криза – и нејзиното избувнување може да се одложи некое време, но не и да се спречи – само дополнително ќе го сруши тој западен модел, што значи дека статусот на доларот како светска резервна валута неизбежно ќе се доведе во прашање – затоа што сите ќе гледаат да се ослободат од него, како што тоа го прави Русија веќе некое време “, заклучува Бојан Димитријевиќ.


извор: инфомакс

29060043_2016680208590936_36926234558838