Во Битола промовиран нов Римски патПремиерот Зоран Заев во придружба на шефот на Делегација на ЕУ во нашата земја Дејвид Гир, министерката за култура Ирена Стефоска и градоначалничката Наташа Петровска денеска во Битола го промовираа реконструраниот Римски пат кој од градот води кон античкиот локалитет Хераклеја Линкестис.

Според премиерот Заев, со реализација на прекуграничниот проект поддржан од програмите на ЕУ, бројни посетители и туристи од земјава и светот ќе имаат соодветен пристап до споменичните вредности на Хераклеја Линкестис.

За време на посетата во Хераклеја Линкестис гостите имаа прилика да ги погледнат и другите знаменитости на античкиот локалитет.


извор: инфомакс

29060043_2016680208590936_36926234558838