ПАДНА КОСИОТ МОСТ ВО РЕК БИТОЛА: НИКОЈ НЕ СЕ СЕЌАВА НА ХАВАРИЈАТА ОД 13 ЈУЛИ 1993 година


„РУШЕН првиот КОСИ МОСТ во РЕК Битола " - НИКОЈ НЕ СЕ СЕЌАВА НА ХАВАРИЈАТА ОД 13 ЈУЛИ 1993

Неодамна СДС објави дека за неколку години ќе биде ЗАТВОРЕН РЕК Битола. Со доаѓањето на власт во 2017 сторија се, да го срушат проектот за топлификација на Битола, за сега пред локални избори да се обидуваат да повлечат пари од кредитната линија за финансирање на проектот како би ги потрошиле за партиски интереси. Ги и ПРЕСУШИЈА сите АКУМУЛАЦИИ со желба да се пофалат како извезуваат електрична енергија. Во периодот 2002 – 2006г. го ПРОЛОНГИРАА стартот на рудникот за јаглен во Брод, со што беше нарушена Стратегијата за енергетика и секако планското снабдување на РЕК Битола со енергенс односно јаглен. РАЗУРНУВАЧКИТЕ дела, или поточно НЕДЕЛАТА на СДС датираат уште од 1993 г. кога беше СРУШЕНА една од највиталните постројки за работењето на РЕК Битола. Во таа сега веќе далечна 1993г. на 13 јули во утринските часови беше СРУШЕН првиот КОСИ МОСТ во термоелектраните. И на тој начин заврши еден од најсериозните штрајкови во Македонија. Оваа реакција е поттикната од фактот што на немилиот настан од црниот 13 јули 1993г. скоро никој не се сеќава, а тоа беше своевидно предупредување за однесувањето на СДС кон електроенергетиката во Македонија. Ситуацијата во РЕК ги потсетува битолчани како на почетокот во 90-тите години, кога РЕК падна под принудна управа на Електростопанство од Скопје. Тоа беше за време на хаваријата со паѓањето на косиот мост, па управата од Скопје го испрати Јован Андоновски со прекар Реган НИШТО од проектите што ги ветуваа! НИШТО од подобриот живот за битолчани !


29060043_2016680208590936_36926234558838