ДАЛИ ЧЕТИРИДНЕВНА РАБОТНА НЕДЕЛА Е ТОА ШТО ТРЕБА: Еве кои се предностите и мааните на тој начин

Иако светот е навикнат на систем од пет работни дена и два дена одмор, има сè повеќе иницијативи за промена на тоа и за скратување на работната недела.

Пред околу 100 години, една воденица во Нова Англија воведе петдневна работна недела, така што и христијаните и Евреите ќе имаат слободен ден. Идејата за пет дена работа и два дена одмор наскоро беше широко прифатена и сè уште постои, но, велат експертите, таа е неефикасна.

Осум или повеќе часа на ден, пет дена во неделата, е ритам што непотребно ги исцрпува работниците. Експертите од Универзитетот во Мајами го спроведоа истражувањето и дојдоа до заклучок дека мотивацијата и перформансите на работниците кои работат пет дена во неделата постојано опаѓаат. Вработените работат напорно на почетокот на неделата, но со приближувањето на викендот го губат фокусот.

Друг проблем е што осумчасовното работно време, од 9 до 17 часот, на пример, е измама. Мислиме дека постои, но навистина не е. Ние сме постојано вклучени и ја проверуваме нашата е-пошта. И, тоа дополнително време што го поминуваме на работа, без работа, или останува незабележано или нерегулирано. Покрај тоа, работодавците не сметаат колку време губиме во превозот од дома до работа и обратно. Во обид да се оптимизира работното време, експертите размислуваа за четиринеделна работна недела. Истражувањата покажуваат дека кондензацијата на работата влијае на продуктивноста. Човечкото тело не е во состојба да издржи 10 часа работа, да разговара со луѓе, да гледа во екранот, да работи со машината. На крајот на краиштата, пишува „Брза компанија“, а осумчасовното работно време е проблем за многумина.

Кондензираните распореди се вообичаени во здравствените услуги и производството, но тоа е непрактично кога станува збор за други професии, особено оние каде што некој работи со клиенти кои сакаат брзи одговори.

Само пред 300 години немаше петдневна работна недела. Луѓето живееја, се дружеа и работеа секој ден. Петдневна работна недела е вештачка креација со цел да се подобри продуктивноста и благосостојбата.

Постојат луѓе кои сакаат да работат за време на викендите кога приливот на е-пошта и телефонски повици е помал, нема колеџи и состаноци и тие можат да се посветат на сериозна, внимателна работа, што е луксуз што повеќето вработени го немаат. Има и такви кои дистрибуираат работа во текот на денот и со тоа го доведуваат во прашање непишаното правило дека работата е континуиран процес. Повеќето од нив претпочитаат да прават нешто во текот на денот и да направат се што е потребно на крајот на денот.


Работата со „расфрлање“ е добра и за здравјето на вработените затоа што тие можат подобро да го искористат своето време, да се занимаваат со хоби, да гледаат пријатели и семејство, што ќе влијае на нивната продуктивност следниот ден.

Сepaк има некои маани

Исто така, постојат недостатоци во работата кога можете да изберете слободни денови. Постојат некои институции кои можат да имаат флексибилно работно време, но има и такви кои тешко дека ќе можат да се префрлат на опуштениот начин на работа - училишта, градинки, универзитети. Како резултат, семејствата со училишни деца ќе бидат помалку флексибилни.

Исто така, се поставува прашањето за ефикасноста на таквата работа, особено ако колегите и шефовите не го разбираат таквиот пристап кон работата. На некои можеби им е тешко да ја игнорираат е-поштата што пристигна на полноќ. На други можеби им е тешко да се префрлат на работа во време кога се навикнати на одмор. Најголемиот недостаток на работа за време на викендите е помалку време со семејството. Од друга страна, има луѓе кои претпочитаат да поминуваат пократко, но подобро време со своето семејство - како семејна вечера - отколку да поминат сè во два дена од викендот. Повеќето од нас, вели Скот Даст, професор по менаџмент на Универзитетот во Мајами, за време на пандемијата сфати дека колку и да ги сакаме луѓето околу нас, не можеме да ги издржиме 24/7.

Сепак, поединци веруваат дека 3 слободни денови неделно може да доведат до намалување на платите, и дека работодавците можат да го зголемат бројот на работни часови во текот на преостанатите работни денови.

Флексибилноста победува

Она што многу организации го забораваат е дека нивниот главен ресурс - луѓето - е фундаментално различен од другите елементи на работното место. Секој вработен е единствен. Секој има различни потреби, мотивации, вредности, семејни проблеми. Не е пожелно да се формира организација со тесен ум „работното време е од до“. Затоа, велат експертите, единствениот ефективен пристап е - флексибилност.

За Даста, идејата за петдневна работна недела и „работа за викенд“ на крајот ќе застари. Тој верува дека секој треба да работи кога може.

„На тој начин, вработените не само што ќе живеат неколку дена, туку секој ден.извор: фактор

29060043_2016680208590936_36926234558838